26 Şubat 2011 Cumartesi

Dünden Bugüne Maskotlar(2): Avrupa Şampiyonası


Gepetto Usta'nın evladı ve aynı zamanda İtalya Avrupa Futbol Şampiyonası'nın maskotu Pinocchio. İlk Avrupa Futbol Şampiyonası maskotudur. Doğum Tarihi aslında 1881 ve Carlo Lorenzi'nin klasikleşmiş eseri olan Pinocchio'nun futbola giriş tarihi 1980'dir. Basit çizgilere sahip olup, çıplak olan Pinocchio'nun uzuyan burnunun renkleri İtalyan bayrağının renkleridir. Bence oldukça sevimlidir ya da ben Pinokyo'yu çocukken okumaktan hiç bıkmadığım için öyle düşünüyorum.


 İşte 1998 Footix'in zibidi dayısı Peno. 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası Fransa'nın maskotudur. Giydiği forma zamanının Fransa milli takımı forması olup, kendisi fiziken ünlü Fransa Horozu'na göndermedir. Fransızlara "Nedir bu Fransa Horuzu takıntınız amına koyayım" diyesim geliyor, "o kadar Paris'iniz var, Eyfel'iniz var siz gidip horozdan medet umuyorsunuz amına koyayım" diyesim geliyor, ama işte diyemiyor insan. EURO 2016 da Fransa'da yapılacak bakalım horozları üç kardeş yapacaklar mı?


Karşınızda 1988 Avrupa Şampiyonası'nın maskotu Berni. Ev sahibi Batı Almanya'nın düzenlediği turnuvada maskotun ilham kaynağı Almanlar'ın ünlü beyaz dev tavşandır. Burada Berni dev tavşandan daha çok sağlam sol açık gibi çizilmiş. Bugs Bunny'e benzemesi ve zamanıın Batı Almanya formasını giydiği dikkatlerden kaçmasın.




Karşınızda 1992 İsveç Avrupa Futbol Şampiyonası maskotu The Rabbit. Bencedirek çakma ve bir Berni değil. Hep merak ettim hangi mantıkla aynı tavşanı bir daha maskot yapabildiler diye ama sanırsam o zamanlar pek ünlü bir reklam aracı değildi maskotlar. Yine de abisi Berni bir sol açıksa kendisi de pekâla kısa boylu, hızlı koşan piç forvet olabilir.




Bu sevimli aslan 1996 İngiltere Avrupa Futbol Şampiyonası'nın maskotu Goliath. 1966 model amcası Willie gibi o da ünlü İngiliz Aslan'ından esinlenmiştir. Uzaktan bir hacı amca tipi var, giydiği alt eşortman da gözlerden kaçmıyor. Forması zamanının İngiltere Milli Takımı formasıdır. Bence sevimli ve şirindir.


Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un hecelerinden oluşan, şeytan kaşlı, mızrak kuyruklu, hoş bakışlı,ve bayrak yeleli bu aslanın adı Benelucky. Bence yapılmış en orjinal maskot. Çünkü küçücük aslanımızda az önce saydığım kadar gönderme var ve göze batmıyor. Adı da oldukça orjinal ve yaratıcı. Adının sonundaki "Be LuckyEURO 2000'nin ev sahibi takımlarının (Hollanda-Belçika) sloganıydı.


Bu götüyle top durduran zibidinin adı Kinas. 2004 Portekiz Avrupa Futbol Şampiyonası'nın resmi maskotu olan Kinas tahmin edilebileceği gibi Portekiz forması giyiyor. Götüne gelen top ise EURO 2004'ün Final topuna göndermedir. Ellerinin pek bi kaslı oluşunu genç yaşına ve sevgilisizliğine veriyorum.
Bu iki kanka Trix ve Flix. Avusturya ve İsviçre 'de düzenlenen EURO 2008'in maskotu olan bu ikili bence oldukça yapay. Giydikleri 20 ve 08 numaralı formalar yılları ve ülkelerinin renklerini temsil ediyor. Bu maskotun bir özelliği de ilk defa seçilmiş çiftli bir maskot olması. Açıkcası oldukça yapaylar.

Yine bilgisayar, yine olmamış ve taklit denilen maskot. İşte Benelucky'nin farkı burada ortaya çıkıyor. Orada da iki ev sahibi olmasına rağmen gerçekten akıl dolu bir maskot düşünülerek parmak ısıttırmış, forma numarası gibi kolaylıklara kaçmamışlardı. Bu maskotların henüz isimleri yok. Kendileri gelecek sene Polonya ve Ukrayna'da düzenlenecek EURO 2012'nin maskotları ve formalarındaki numaraların düşünce biçimi de dahil olmak üzere çoğu özellikleri Trix ve Flix'ten esinlenme ya da çalıntı. Bunu düzenleyen şirket ise Hollywood'un ünlü yapımcısı Waner Bros.
Neyse efendim çalıntısı, çırpıntısı bizi ilgilendirmiyor. Şu iki piçi uzaktan izlemeyelim, orada bulunalım bana yeter diyerek de sosyal mesajımı veriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder