25 Şubat 2011 Cuma

Dünden Bugüne Maskotlar(1): Dünya Kupası

                                                    
                                               
 Karşınızda 1966 İngiltere Dünya Kupası maskotu Willie. İngiltere'nin simgesi olan aslanı temsil ediyor. Kendisi ilk Dünya Kupası maskotu olma özelliğini taşıyor. Atari oyunlarından çıkma gibi çizgileri, delikanlı bir yürüyüşü var.



 Bu sevimli çocuksa 1970 Meksika Dünya Kupası maskotu Juanito. Adını Meksika'nın ve Real Madrid'in unutulmaz efsanevi golcüsü olan Juanito'dan alır. Futbolcu Juanito'nun sonu oldukça üzücüdür; trafik kazasında vefat eder. Bugün her 7. dakika girişinde Real Madrid tribünlerinde adı zikredilir. Milli değer olarak şapka kadar önemlidir yani Meksikalılar için.


Bu civanmert dişlekler ise 1974 Almanya Dünya Kupası'nın maskotları Tip ve Tap. Juanito gibi bunların da yanakları allanmş fakat fazla kaçmış sanırım. Bence dönemin en ünlü iki Alman futbolcusundan, Franz Beckenbauer ve Gerhard Müller'den ilham alınmışlar.


Bu, küçük kardeş tipli dostumuz ise 1978 Arjantin Dünya Kupası'nın maskotu Gauchito. Kafasındaki kovboy şapkası ve formasındaki Puma amblemi ile ayakkabılarındaki klasik Puma dizaynı gözden kaçmıyor. Top sektirirken çekilmiş fotoğrafları da var. O seksi pozlar için tıklayınız.



Bu portakal kafa ise 1982 İspanya Dünya Kupası'nın maskotu Naranjito. Resmen ortasahaya koy pas alsın, pas versin tipi var. Şimdi futbolcu olsa Galatasaray'da baya iş yapar gibime geliyor. Çoraplarının sarı kırmızılığından mıdır nedir ben hep bu çocuğu Galatasaray'lı olarak hayal ettim küçükken. Şahsen en sevdiğim iki maskottan birisidir.


Bu sempatik reyiz Juanito'nun abisi, Pique. 1986 Meksika Dünya Kupası'nın maskotu olan Pique görüldüğü gibi bir biber. Justin biber, Justin biber diyenlere "alın size biber, alın size sempati amına koyim" diyerek versek ayıp etmeyiz. Açık ara en sevdiğim maskottur.

Üşüyoruz Pique Reyiz.



Bu "şey" 1990 İtalya Dünya Kupası'nın maskotu, Ciao. En anlamsızca bulduğum maskot, sadece adı manalı geliyor. İtalyanca hem merhaba hem de güle güle anlamına gemekte. İlginçsin Ciao, çözemedik hala seni. Zaten kupa da sik gibi geçmişti.



Bu kendini beğenmiş köpek 1994 Amerika Dünya Kupası'nın maskotu, Striker. Hep itici gelmiştir. Kendisi bir Loney Tunes çakmasıymış gibi duruyor. Giydiği renkler Amerika bayrağını temsil etmekte ve bence mahallenin zengin piçiymiş izlenimi veriyor.


Karşınızda enerjik horoz Footix. Ben bu horozu her zaman Ricky Martin'e benzettim. Sanırım bu benzetmemin sebebi o zamanlar Ricky Martin'in çok ünlü olması ve Dünya Kupası resmi şarkısını söylemekten ileri gelmektedir. Ya da Ricky Martin, horoza benziyordu.; tartışırım. Elindeki futbol topu Dünya Kupası'nın resmi topu olup, Adidas'a gönderme. Adı ise Asterix'e gönderme.



Bu canlılar bilgisayar üretimi ve tahmin edilebileceği gibi yüksek Japon teknolojisi ürünü. 2002 Güney Kore-Japonya Dünya Kupası'nın maskotları. İsimleri Ato, Kaz ve Nik. Bu maskot Güney Kore ve Japonya'daki McDonald's şubelerindeki oylamalarla seçilmiş. Affedersiniz ama yarrak gibilermiş. Türkiye'deki kebapçılarda yapılsaydı oylama Pique gibi bir reyiz daha kazanabilirdi futbol, kısmetsizlik olmuş.


Gördüğüm en saçma aslanı takdim edeyim size: Goleo. Elindeki topun ise bir adı var: Pille. Bana ilk gördüğümde "Bu Adamlar Nereye Bakıyor" filmini hatırlatmışlardı. Bu iki ortak 2006 Almanya Dünya Kupası'nın maskotlarıdır. Kimse kusura bakmasın ama 66 model Willie daha gerçekçi bir aslan. Bu arada Goleo'nun ismi Gol ve Leo'dan geliyor.


Bu ukala bakışlı çocuğun adı Zakumi. Kendisi bir leopar ve üzerindeki renkler Güney Afrika'nın renklerini temsil ediyor. İsmi Afrika'nın plaka kodu olan ZA ve yerel dilde leopar anlamına gelen KUMİ kelimelerinden almaktadır.

Sonuç olarak eskiden yaratılan kahramanlar gerçekten orjinallermiş ki buna Ciao da dahil. Zaman geçtikçe, bilgisayar işe karıştıkça gerçekten bu orjinallik ve güzellik ivmesi dibe vurmuş aynı oynana futbol ve şu anda içinde bulunduğumuz futbol sistemi gibi.

Eskiler çoğu zaman iyidir dostlar.

2 yorum:

  1. olm ben 2002'nin maskotlarını hiç bilmiyorum ki 98'in maskotunu ezbere bilirim yani. 2002 dandikmiş demek ki. ciao'da bok gibiymiş amk

    YanıtlaSil
  2. sorma abi ya, 2002 en nefret ettiğim maskottur. ama ilk yıllardaki maskotlar hakkaten çok orjinallermiş. ciao'da bile orjinallik var, yeni nesili çöpe at resmen. :)

    YanıtlaSil